Excellentie en de Kenniseconomie

excell-kennis.jpg

Het mag plotseling weer: spreken over excellentie. Terwijl dat decennialang verboden was. Waarschijnlijk uit nood geboren, want Nederland moet tot de beste vijf kenniseconomieën ter wereld gaan behoren, anders redden we het niet. Het tv-programma “Buitenhof” besteedt er aandacht aan, in de uitzending van afgelopen zondag. Met twee deskundigen uit de universitaire wereld – je moet ergens beginnen – die zich buigen over de vraag hoe je de beste studenten al aan de poort kunt selecteren. Want dat is toch de bedoeling?

De dame en heer verschillen al gauw van mening, want de een wil SELECTEREN, terwijl de ander meer in MATCHEN ziet. Grof gezegd ontstaat nu al de waterscheiding tussen de harde en de zachte sector, waarbij de eerste groep wil selecteren op cijfers van de middelbare school en de tweede op de blauwe ogen van de kandidaat, hetgeen vooraf wel even in een “motivationpaper” hard moet worden gemaakt.

Eigenlijk wordt de vraag gesteld welke van genoemde groepen wetenschappers straks een zinvolle bijdrage kunnen leveren aan de eerder genoemde doelstelling. De vraag stellen is hem trouwens beantwoorden. Dat laatste ga ik doen in onderstaand stukje.

EXCELLENTIE

Het bericht zal eerdaags worden geplaatst.

Reageren:

Berichten over politiek, cultuur, sport. Polemieken. En zo meer. Voorzien van beeld en geluid als dat zo uit komt.