Heldring: de revoluties verklaard

revoluties-verklaard.jpghirsi-ali.jpg

Terwijl er een golf van revolutionaire bewegingen door de Arabische wereld spoelt, vragen velen in het Westen zich af hoe we deze gebeurtenissen moeten duiden. Op deze verrassende opstanden waren onze opiniemakers niet voorbereid, dat is wel gebleken. Hun blije tv-praatjes en vlotte krantenartikelen verhullen vooral onwetendheid, laat staan dat ze ons kunnen vertellen op welke vergezichten we ons nog meer moeten voorbereiden.

Hetgeen niet hoeft te verbazen, want het moet u ook zijn opgevallen dat de spraakmakende elite vooral uit sociologenvolk bestaat, met af en toe een verdwaalde filosoof daartussen. Deze “wetenschappers” zijn er voor opgeleid er maar wat op los te zwammen, waarbij pijnlijk duidelijk wordt dat ook bij de pers en op de tv een wisseling van de wacht gewenst en broodnodig is.

Niet zo verwonderlijk is het eigenlijk dat – na dagen en weken wachten – het verlossende woord gesproken wordt door een bejaarde conservatief (93 jaar), wiens fijne neus voor relevantie ons de enig juiste duiding van de gebeurtenissen in de Arabische wereld bezorgt.

Ik wijk voor deze kei graag af van mijn principe om uitsluitend stukjes van eigen makelij op mijn weblog te plaatsen. Al was het maar om de burger te behoeden voor het maken van verkeerde keuzes en het omarmen van foute standpunten – daar wil ik de volgende generatie niet mee opzadelen. Vandaar dit stukje over het gebeuren in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, want we hadden het ook onbesproken kunnen laten.

Geachte heer Heldring. Bij deze alle ruimte voor uw artikel uit de NRC van 24 februari 2011. U overleeft ze allemaal, onze opiniemakers!

Ook uw met de hand getypte persoonlijke boodschap is met blijdschap ontvangen. Die lijsten we in!

——————————————————————————————————————–
MISLEIDENDE ANALOGIËN / Auteur: J.L. Heldring

heldring-24feb2011.pdf

Bent u al abonnee van het NRC? Klik dan even door – hieronder.

heldring-nrc-24feb2011.pdf
zoek op 24-02-2011 (2x) en heldring / log daarna in

——————————————————————————————————————–

Reageren:

Berichten over politiek, cultuur, sport. Polemieken. En zo meer. Voorzien van beeld en geluid als dat zo uit komt.