UITSLAG

Waarin de zomerpuistjes zijn verdwenen maar u er twee kanjers van zweren voor terug hebt gekregen

Voelt u zich niet in de maling genomen? Hebt u VVD gestemd en de PvdA er voor teruggekregen. En vice versa natuurlijk. Hebt u wit met zwart gemengd, grijs gekregen en er voor gezorgd dat wit en zwart (binnenkort) uit het kleurenspectrum zijn verdwenen. Ook prachtig natuurlijk dat de zomerpuistjes (mee-etertjes) bijna zijn weggevreten, maar u hebt er onbedoeld twee etterende zweren voor teruggekregen.


En zo’n wedstrijdje wie de grootste wordt is spannender dan een voetbalpartijtje onder leiding van v Gaal, maar heeft met democratie natuurlijk niets meer van doen. Of denkt u nog steeds dat u verstandig heeft gestemd? En uw democratische plicht vervuld? Hebt u er dan misschien ook nog over nagedacht wat de samenstelling van de Eerste kamer met deze verkiezingen uitstaande heeft? Ons aangepraat nadat u daar eerder al een stoet volslagen onbekende provinciebestuurders hebt gekozen die op hun beurt weer de polderbesturen van waterschappen op de Veluwe in het zadel hebben geholpen? En weet u nog hoe die freule van Stoetwegen in de Eerste kamer is beland? U hebt toch niet het lef gehad op haar te stemmen terwijl u had moeten weten dat de CHU (christen historische unie) allang van het politieke toneel verdwenen is? En welke andere getrapte (zo u wilt getapte of misschien wel doortrapte) figuren hebben zich daar nog meer genesteld, in dat verkalkte instituut – zonder uw uitdrukkelijke toestemming?

Wel mooi om te zien bij dit soort spannende taferelen zijn al die oprecht gemeende emoties. Daar heb ik wel van genoten, met een tot tranen geroerde Plasterk (PvdA) die me op een of andere manier altijd doet denken aan een wild om zich heen pikkende kip, maar er natuurlijk stiekem op hoopt straks weer minister te worden zodat hij ook weer dat kekke hoedje kan opzetten.

Nadat het stof is neergedwarreld gaan we over tot de orde van de dag (het is nu donderdag 13 september), met twee geboren aartsvijanden die samen een kabinet moeten gaan vormen. En dan nog liefst op zeer korte termijn, want er moet in barre tijden snel geregeerd kunnen worden. Natuurlijk gaat dat niet lukken en mogen we blij (nou ja, blij…) zijn als er met Kerst een kabinet is opgetuigd en de in de kerstboom bungelende cadeaupakjes geen (rook)bommetjes blijken te zijn.

Tja, dat komt er nu van als er niet naar opa wordt geluisterd (zie zijn stukje van gisteren – net voor de verkiezingen van de Tweede kamer). Of hij soms nog meer adviezen heeft? Natuurlijk, maar u had het natuurlijk ook zelf kunnen verzinnen om mevrouw Verbeet (onze gewezen Kamervoorzitter) zo snel mogelijk naar de buitenspel gezette Koningin te laten afreizen om haar te adviseren een zakenkabinet in het zadel te helpen. Dat geeft bovendien al die visionaire politici de tijd de handen ineen te slaan om zich om te vormen tot het door mij bepleitte drie partijenstelsel – zoiets als in Groot Brittannië, waar na verkiezingen meestal binnen een week al weer geregeerd kan worden. En vergeet vooral niet die Eerste kamer op te heffen, waarbij met een schuin oog naar Denemarken kan worden gekeken. Want die hebben dat probleem vroeger al opgelost.

Het is nu rust en de stand is 1-1. Nu maar afwachten of beide amateurelftallen de score in de tweede helft tot 0-0 weten terug te brengen, om met een frisse start te kunnen beginnen. Niet eerder vertoond natuurlijk, maar desalniettemin het proberen waard. Mijn zegen hebben ze.

Lees ook Tom-Jan Meeuws: de enige journalist met verstand van zaken…

BESTUURDERSPOPULISME NRC 13SEP2012

Reageren:

Berichten over politiek, cultuur, sport. Polemieken. En zo meer. Voorzien van beeld en geluid als dat zo uit komt.