De DEXIA affaire

dexia-1.jpg

U kent het scenario. Velen kochten producten waarmee aandelen werden geleased in een tijd dat de bomen tot in de hemel leken te groeien. Vele grote banken deden mee aan dit pokerspel. De afloop is bekend. Om de stroom klachten in te perken werd uiteindelijk de Duisenberg-regeling voor de financieel getroffenen ingevoerd.

Bij toeval raakte ik betrokken bij deze DEXIA affaire. Met name het product Triple Effect heb ik uitvoerig mogen bestuderen. Al vanaf het begin trof me de vreemde manier waarop een en ander contractueel was vastgelegd. Hierdoor aangetrokken besloot ik dieper in de financiële constructie van dit wanproduct te duiken. Daarbij deed ik een merkwaardige ontdekking: dit product rendeert het beste in een baissemarkt !!

Vreemd dat klanten (lessee’s) hierover niet zijn ingelicht en niet hebben kunnen meeprofiteren, want met Triple Effect heeft de bank zich in een neergaande markt op grote schaal onrechtmatig weten te verrijken!!!

Uiteraard heb ik hierover contact gezocht met juristen (Leaseproces). Deze verzekerden mij dat mijn ontdekking in een procesgang van weinig waarde zou zijn: de rechter zou mijn uitvoerige rekenkundige toelichting (nota) niet begrijpen. Alleen via de weg van het aantonen van contractbreuk viel er nog wat te halen, werd gezegd en was men bereid zich in te zetten.

Het is maar dat u het weet.

Dat neemt niet weg dat geïnteresseerden contact met mij kunnen opnemen. Misschien wel onze cda-politicus Ruding die zo’n fraaie brochure schreef over het ethisch handelen van bedrijven …. (*)

(*) Markt en Moraal – Onno Ruding – Edmund Burke lezing III

Reageren:

Berichten over politiek, cultuur, sport. Polemieken. En zo meer. Voorzien van beeld en geluid als dat zo uit komt.