OPINIO

opinio.jpg

We hebben er weer een weekblad bij, naast het bekende geweld dat we van al die andere gevestigde blaadjes gewend zijn. Dit keer een blad dat best eens in een behoefte zou kunnen voorzien. Op zoek naar een stroming in Nederland die nog nergens vertegenwoordigd lijkt te zijn, laat staan een spreekbuis heeft. Goed past in de wereld die na 0911 ingrijpend aan het veranderen is. Dat een podium biedt aan een intellectuele elite die te weinig wordt gehoord. Kritisch, niet oppervlakkig is en zeker niet het type lezer aansprekend dat zich verbaal aan de moderne tijd heeft aangepast door uitsluitend nog in soappraat te communiceren, laat staan er behoefte aan heeft krantenartikelen te lezen die het niveau van de Donald Duck ontstijgen.

Ik heb het over het weekblad OPINIO. Enige maanden geleden door Jaffe Vink opgericht en op de markt verschenen. Verkrijgbaar in de betere boekwinkels. De van het dagblad Trouw afkomstige hoofdredacteur kan hiermee de koers voortzetten waarop dit dagblad heeft afgehaakt. Het Islamdebat wordt niet geschuwd, de neo-conservatieven krijgen een plaatsje onder de zon, maar er wordt ook vooruit gekeken: in strategisch getinte artikelen worden we daarover bijgepraat. Kortom, het blad heeft de vinger aan de pols van de maatschappelijke ontwikkelingen.

Internetgoeroe Roel Pieper financiert het blad. Hij zal ongetwijfeld achter de redactionele inhoud van het blad staan, maar ik verdenk hem er ook van dat hij op zoek is naar middelen om met artikelen van naam te kunnen experimenteren met de (toekomstige) krant per mobiele telefoon of op het internet. Ik vraag me af of hij daarmee een goede koers vaart. De tijd zal het leren.

Voor de nieuwsgierigen onder u geef ik wat aansprekende voorbeelden van actuele, originele bijdragen die we de laatste maanden in OPINIO hebben mogen aantreffen.

In nummer 4 een bijdrage van Achmed Marcouch, stadsdeelvoorzitter van de Amsterdamse wijk Slotervaart, over de (dominante) rol die cultuur en religie heeft bij de integratie. Duidelijke taal van een man uit de praktijk. En een artikel dat je in de Volkskrant niet zult aantreffen.

In nummer 5 een artikel over dubbele nationaliteit waarin wetenschapper Twan Tak (hoogleraar staatsrecht aan de Universiteit Maastricht) beargumenteert waarom dit verschijnsel voor gezagdragende politici ongewenst zou kunnen zijn.

Over de markten van olie en gas en strategieën om daarin ook in de toekomst te kunnen voorzien leveren Frits Bolkestein (u wel bekend) en Sander Koster (werkzaam bij Shell) een bijdrage in nummer 8.

Ephimenco (schrijver en publicist) wordt in nummer 9 – in een open brief – uitvoerig en verfrissend door Joshua Livestro (columnist en essayist) gekapitteld over zijn – eerder in OPINIO geplaatste – aanval op Wilders.

Geen onderwerp wordt geschuwd. Roger Scruton (Engelse filosoof) krijgt de gelegenheid uitvoerig de seksuele bevrijding van de jaren zestig te beschrijven en te becommentariëren.

En om uw laatste vraag te beantwoorden: ik maak deze reclame voor dit weekblad omdat ik het vind passen in de rode draad waarmee ik mijn weblog ook hebben willen opzetten: voorkomen dat het seculiere vrije Westen haar verworvenheden (universele gedeelde waarden) verspeelt.

Reageren:

Berichten over politiek, cultuur, sport. Polemieken. En zo meer. Voorzien van beeld en geluid als dat zo uit komt.