Weblog politici: fenomeen of fopspeen

Ook de zojuist als Staatssecretaris benoemde Timmermans (2006 – PvdA) moet er aan geloven, aan het moderne open communicatiemiddel van de Weblog. Zojuist (voor hem) geïnstalleerd kan de beste man nu eindelijk in praktijk brengen wat hij de kiezer al zo lang beloofd had, namelijk deze serieus nemen. Ik was er dan ook als de kippen bij hem te wijzen op de manier waarop (het moderne) Turkije in haar grondwet (Atatürk) de scheiding van kerk en staat geregeld had. Niet onbelangrijk nu deze staatssecretaris dit met een op te zetten grondwet voor Europa (jawel) mocht (moest) gaan regelen.

timmermans-2.jpg

Hieronder daarom een (verlaat) verslag van de heuse “briefwisseling” die ik via zijn weblog met hem mocht voeren. Zou hij naar mij geluisterd hebben?….

Krijg ik zo maar een emailtje van Timmermans waarin hij mij wijst op een niet te missen bericht op zijn weblog. Who the hell is Timmermans, is het eerste wat je denkt. Met een klik op zijn hyperlink kom ik meer te weten. Deze politicus is zojuist staatssecretaris voor Europese Zaken geworden die zijn trouwe lezers op zijn nieuwe weblog heet van de naald inlicht over de grote vorderingen die gemaakt worden met de constructie van een Europese Grondwet – u weet wel, waar eertijds een referendum over is gehouden. Het zal je maar gebeuren dat een Staatssecretaris de moeite neemt je daarover als eerste in te lichten en met jou in discussie wil gaan. Dit is bijna te veel eer voor deze gewone sterveling.

Na lezing van zijn bericht en het verzenden van mijn bijdrage – het wordt inderdaad wel eens tijd dat Timmermans het volk raadpleegt en mijn nota over Europa onder ogen krijgt – wacht ik af wat er gebeurt. Vroeg in de avond verzend ik mijn commentaar (van maximaal 600 letters) in de verwachting dat Timmermans nu in grote ijl mijn stukken aan het doornemen is. Als ik hem was zou ik zeker een nachtje de tijd nemen om te beslissen dit te publiceren, want het geleuter over seculariteit in de nota zal met name zijn CDA- en CU-vrienden in het kabinet niet al te zeer aanspreken. Echter, niets van dat alles. Nog geen uur later staat mijn commentaar op zijn weblog. En dat is wel erg snel.

Nieuwsgierig geworden probeer ik iets anders uit. Doorgewinterde bloggers weten dat er diverse programma’s bestaan waarmee het bezoekersgedrag kan worden geanalyseerd. Mijn vermoeden wordt bevestigd: Timmermans heeft de nota niet gelezen – ook de dagen erna niet – , waarom zou hij ook.

De twijfel begint toe te slaan. Ik had het kunnen weten, Europa moet wel leuk blijven. Het valt me nu ook op dat zijn uitvoerige verslag van zijn reis naar en ontmoeting met Blair meer lijkt op een verhaaltje van een familie die in grote samenhang bij Kras een reis naar Disneyland heeft geboekt. Waarschijnlijk geschreven door het ingeschakelde neefje of nichtje, vooraf in vertrouwen genomen over de belangrijke gesprekken die in Londen met Blair zijn gevoerd. Timmermans zelf zit gewoon nog aan de andere kant van de Noordzee te genieten van het nachtleven om daar de Europese eenwording te bestuderen.

Maar misschien is het wat te vroeg voor dit soort voorbarige conclusies. Je moet iemand ook de gelegenheid geven bij de komen van alle inspanningen die zijn verricht en ik zou in zijn plaats ook niet meteen naar mijn laptop zijn gesneld om te vernemen wat het volk mij te vertellen heeft, laat staan dat het mij op andere gedachten zou brengen.

Na enige dagen rust en reflectie begint het tot me door te dringen. Timmermans gaat met zijn tijd mee. En hoe! Gebruikt het fenomeen weblog als instrument om te laten zien hoe modern en bijdetijds hij is. Eindelijk een politicus die zijn oor bij het gewone volk te luisteren legt. Maar die een stapje verder gaat en heimelijk denkt: ze kunnen allemaal de kolere krijgen. Geef hem eens ongelijk, wat zou u doen als u onder de groten der aarde verkeert, de hele wereld af reist, met een ambtelijke denktank aan uw zijde, niet alleen met een vliegtuig de lucht kiest maar zelf ook nog door macht en verwondering bevlogen met het hoofd in de wolken loopt? Daar is toch geen normaal mens tegen bestand?

En laten we wel wezen, wat bezielt al die mensen die zo nodig op zijn weblog hun mening moeten ventileren? Hoe daar mee om te gaan? Zijn het egotrippers waar in het normale leven niet naar geluisterd wordt, misdeelde ongeschoolden van de geest? Misschien wel gewoon voer voor psychologen. Wie zal het zeggen.

Nee, Timmermans is zijn tijd ver vooruit en gebruikt het fenomeen weblog gewoon als fopspeen. Zolang hij het principe van de weblog negeert en mijn laatste vraag niet heeft beantwoord blijft dit berichtje over hem hier gewoon staan, tot in lengte van dagen. Zodat hij straks tegen zijn kleinkinderen kan zeggen: dat mooie, vrije, seculiere Europa waar jullie nu in leven, dat heb je danken aan opa. Lees het maar na in dat rare stukje van ondergetekende…..

———————————

Een bericht over een nieuwe staatssecretaris en aankomend weblogger.

Op het Internet is vanaf nu ook het nieuwe weblog van staatssecretaris voor Europese Zaken Frans Timmermans te lezen. De staatssecretaris schrijft op www.nederlandineuropa.nl over de Europese actualiteit, de reizen die hij maakt in Europa en zijn werkzaamheden op het ministerie.

http://www.nederlandineuropa.nl/weblog

———————————

Geachte heer Timmermans,

Ik begrijp best dat het even wennen is met een eigen weblog. En ook begrijp ik dat het tijd kost om alle reacties te lezen, laat staan deze serieus te nemen. Uw vorige artikel heb ik becommentarieerd met een verwijzing naar mijn (bescheiden) nota over de grondwet van Europa (Waarom ik tegen de Europese grondwet stem). Helaas heb ik moeten constateren dat u daar nog niet naar gekeken hebt. Jammer, want ik wil graag weten wat u vindt van mijn stelling dat het behoud van een seculiere (islamitische) staat in Turkije beter is geregeld dan in het verenigde Europa (met een eigen grondwet) waar u aan gaat werken… Om u uit te dagen heb ik zojuist een berichtje (De weblog van politici: fenomeen of fopspeen) op mijn weblog geplaatst. U kunt het nalezen op http://www.pswesterbeek.nl. Voorlopig laat ik dat bericht (over u) daar even staan.

Drs P.S. Westerbeek

———————–

Reageren:

Berichten over politiek, cultuur, sport. Polemieken. En zo meer. Voorzien van beeld en geluid als dat zo uit komt.