Mississippi burning

Ook zo geschrokken van onderstaand berichtje?

[klik om te vergroten]

kort-nieuws.jpg
ku-klux-klan.jpg

Eindelijk hebben we hem. Nu valt hij door de mand. Je had er op kunnen wachten. Alexander, Ella en Agnes hebben ons er nog zo voor gewaarschuwd. Zelfs in de krant was het te lezen. Afgelopen zaterdag nog met een artikel in de NRC, waarin een mij onbekende doctor Ton Zwaan (topgeleerde in de sociale wetenschappen) onderstaande kop liet optekenen:

HET IS ZINVOL OM PVV EN HET FASCISME TE VERGELIJKEN

Maar nu is het raak, en valt de nieuwe Mussert door de mand. Want wie anders dan de geachte heer WILDERS kan hier de hand in hebben gehad? Natuurlijk heeft hij niet zelf lopen krassen, maar is vermoedelijk een kort telefoontje vanuit zijn geheim gehouden vakantieveste voldoende geweest zijn leger bruinhemden aan het werk te zetten.

Koren op de molen dus van al die eerder genoemden en hét moment om daarover eens een flinke rel te schoppen. Maar dat valt tegen. Alexander Pechthold (D66), Ella Vogelaar (PvdA) en Agnes Kant (SP) zijn in geen velden of wegen te bekennen, laten zich niet horen, houden zich muisstil. Zijn waarschijnlijk op vakantie ergens in de Weimar Republiek. Ook angstaanjagend merkwaardig is dat bijna alle kranten (met uitzondering van Het Parool) het incident wegkijken. Waar en wanneer hebben we dat eerder gezien?

Een gemiste kans dus voor die aan de grachtengordel residerende hoogopgeleide en goed geïnformeerde elite, waarvan we zoveel heil verwachten. Want zij zouden ons haarfijn moeten uitleggen dit soort voorvallen vooral NIET te bagatelliseren, om te voorkomen dat we ons – net zo als ruim een halve eeuw geleden – wederom laten overrompelen door groepjes bruinhemden, die groter in aantal bleken te zijn dan men toen vermoedde.

Daarom moet de onderste steen boven komen, vind ik. En wil ik uitgezocht zien hoe velen die nacht als ratten uit hun riolen zijn gekropen. Ook hun etnische achtergrond mag niet worden verzwegen. Laat ook uitzoeken of religieuze motieven een rol hebben gespeeld. En maak bekend welke aantallen met de “idealen” van deze specifieke groep raddraaiers sympathiseren.

Als dit alles boven tafel is moeten we het fenomeen – het beestje – eindelijk eens bij zijn naam gaan noemen. Ook als dit vastgeroeste inzichten en politiek correcte overtuigingen op zijn kop mocht zetten. Het lijkt me nu niet het moment deze gevoeligheden te sparen.

Aan al onze Amsterdamse begeleiders, pedagogen, buurtvaders, psychologen, gezinsbegeleiders en ander soft en politiek correct volk geef ik daarom het volgende advies. Kijk vanavond (om 23.30 uur op BBC1) eens (nog eens, u hebt hem vast al vaak gezien) naar de film Mississippi Burning. Met name de rol van Gene Hackman moet u in de gaten houden om te zien en te leren hoe je een semireligieuze beweging als de KU KLUX KLAN (racistisch, antisemitisch, homofoob, anticommunistisch, vrouwonvriendelijk) moet aanpakken, liever nog: uitroeien.

Alleen is onze KU KLUX KLAN – helaas, vrees ik – nu niet blank en weet zij zich ook niet gebonden tot een der protestantse broederschappen. Maar dat had u al begrepen, natuurlijk.

Wedden dat WILDERS ook meekijkt? Maar die hoef je daarover niets meer te leren! Die heeft deze groepering allang op het oog en kent dit fenomeen, waar wij nog ziende blind voor zijn.

Ik hoop dat het kwartje nu eindelijk eens gaat vallen.


Aanvullende informatie vindt u in onderstaand artikel.
Overgenomen uit de NRC van 13 juli 2009.
Auteur: Luuk van Middelaar

Luuk van Middelaar

lieverleeuwdanschaap.pdf

Reageren:

Berichten over politiek, cultuur, sport. Polemieken. En zo meer. Voorzien van beeld en geluid als dat zo uit komt.